Wat is BDSM?

Een korte en simpele vraag, maar het antwoord is allesbehalve simpel. Niet alleen zijn er verschillende manieren om naar deze vraag te kijken, er zijn ook verschillende opvattingen over. De een zal zeggen dat plassex een onderdeel is van BDSM, een ander zal dat juist ontkennen.
Op deze pagina zullen we op verschillende manieren naar die vraag kijken en daarmee hopelijk een beeld geven wat het is. Maar bedenk er zullen altijd anderen zijn die een ruimere opvatting over BDSM hebben dan ik. Hebben zij ongelijk? Nee alleen een ander idee dan ik en daar is niks mis mee.
Er is plek voor alle zielen onder de grote paraplu van BDSM en respect voor ieders kink.

De afkorting BDSM

Laten we maar eens beginnen met te kijken naar de afkorting die een samentrekking is van drie afkortingen:
1. B & D: Bondage en discipline
2. D & s: Dominant en submissive
3. S & M: Sadisme en Masochisme

Bondage
Misschien is dit we
l de simpelste term van allemaal, want iedereen heeft hier wel een idee bij. Maar bondage is meer dan alleen vastbinden met touw. Voor sommige is touw echter wel heel belangrijk. Kink model Madison Young wordt al vochtig tussen haar benen als ze touw ruikt. Bondage kan echter ook met kettingen, handboeien (metalen of leren), tie-rips, etc.

Er is een onderscheid tussen functionele bondage en esthetische bondage. Functioneel heeft vooral als doel om de bewegingsvrijheid van de onderdanige te beperken, zodat die stil blijft staan of om macht over haar uit te oefenen. Er bestaat ook zoiets als mentale bondage, dat werkt zonder touw of iets. Feitelijk is de onderdanige vrij om zich te bewegen, maar haar is verteld dat, dat niet mag en is ze door die regel 'gebonden'.
Een andere reden van functionele bondage kan zijn om daarmee pijn te veroorzaken zoals bijvoorbeeld het strak afbinden van de borsten.

Op de foto met de afgebonden borsten is gebruik gemaakt van nylon touw dat soms zachter gemaakt wordt door het met katoen te omwikkelen. Op de onderste foto is hennep touw gebruikt; laat prachtige patronen na op de huid.

 
 

De esthetische bondage is er vooral voor de sier. Vooral de Japanners zijn hier ware meesters in en vaak wordt deze vorm dan ook aangeduid als Japanse bondage of Shibari. Ook hier is het soms wel de bedoeling om een sub te beperken in bewegingsvrijheid, of om de sub op te hangen, maar ook de schoonheid, de kunst van het knopen speelt een belangrijke rol. (Voorbeeld van shibari, sub opgehangen aan de voeten - foto kwartslag gedraaid)

Discipline
Een wijds begrip. Vaak geïnterpreteerd als 'straf' en met zwepen, maar het is zoveel meer dan dat. Ook de absolute gehoorzaamheid heeft met discipline te maken. Je kunt een sub met touw binden, maar ook met regeltjes. Sommige subs moeten overal toestemming voor vragen van hun dominanten, zelfs om te gaan plassen.

Er zijn ook veel subs die de controle van hun gewicht door hun Meester laten uitoefenen. Ook in een spel of sessie wordt er regelmatig gespeeld met regeltjes, zoals het verbod om nee te mogen zeggen.
Die discipline is een belangrijk onderdeel van de machtsoverdracht en de totale onderwerping aan de Meester(es)

Dominant en submissive
Er is geen goed Nederlands woord voor submissive, behalve dan misschien onderdanige, maar dat klinkt zo vreselijk ouderwets. Dus ik gebruik hier maar het woord submissive of sub. Dominant en sub zijn de twee rollen in BDSM. De sub is degene die (een deel van) zijn/haar macht overdraagt aan een Dominant. Die Dominant krijgt daarmee ook de verantwoordelijkheid voor die sub en zijn/haar welbevinden.

Deze rollen kunnen ten opzichte van elkaar bestaan voor de duur van een sessie (los kontakt), maar ook telkens wanneer Dom en sub samenzijn (een D/s relatie) maar ook permanenter wanneer Dom en sub ook samenwonen (24/7 relatie) of helemaal permanent in een TPE (Total Power Exchange)
Hoe het ook zij op die momenten is het de Dominant die bepaalt en de sub die volgt. Er is dus altijd sprake van een machtsoverdracht en voor mij is dat misshien ook wel een van de duidelijkste onderdelen van de definitie. Als er geen sprake is van machtsoverdracht is er geen sprake van BDSM in mijn beleving.

Soms wordt er nog wel eens gesproken over een 'derde' rol: de switch. Dat is in mijn optiek geen juiste voorstelling van zaken. Een switch is een persoon die switcht tussen de beide rollen. De ene keer als Dominant en de andere keer als sub. Het is echter geen aparte rol. In de sessie is heel duidelijk of de switch in dat spel Dom of sub is.
Een switch is evenmin, zoals wel eens beweerd wordt, een twijfelaar. Een switch blijft zijn leven lang switch al kan het best voorkomen dat soms een van beide rollen nog maar zeer zelden aan de orde is. Een switch zal echter altijd beide verlangens blijven koesteren.
Helaas is het zo dat veel BDSM-ers (vooal de puristen) switches blijven beschouwen als twijfelaars, fakers of niet echte BDSM-ers; daarmee wordt deze groep binnen de BDSM gemeenschap soms gediscrimineerd en dat is eigenlijk een diskwalificatie van die puristen zelf.

Ook wordt wel eens beweerd dat elke Dom, ook subgevoelens zou hebben en ook omgekeerd. Misschien is dat waar, maar in mijn geval ben ik er vrij zeker van dat die subgevoelens zo ver weg liggen opgeborgen dat ze niet tevoorschijn komen.

Verder

StarmasterX | info@starmasterx.com