Wat is BDSM (vervolg2)

Beperkingen
Bij de bondage is natuurlijk al een deel van de beperkingen besproken. Maar ook allerlei andere beperkingen kunnen aan de orde zijn, zoals spreekbeperkingen. Ook het moeten vragen van toestemming om te gaan plassen, bijvoorbeeld valt daar onder.

Veel subs krijgen te maken met kledingvoorschriften in het dagelijks leven, zoals het verplicht dragen van rokjes, het niet mogen dragen van een slipje of het dragen van kousen of laarzen. Ook gewichtscontrole is vaak een onderdeel van die beperkingen.

Rollenspel
Het klassieke rollenspel hoeft niet altijd BDSM te zijn. Toch is er in de meeste vormen van dat spel wel sprake van een machtsverhouding. De klassieke vormen zijn de leerkracht en het schoolmeisje; de man van adel en de dienstmeid; de politie en de boef, gevangenisspel, ondervragingsspel en dergelijke.

Medische spelletjes, (medische) inspectie en enema's maken daar ook onderdeel van uit, maar rollenspel kan ook simpel betekenen dat iemand geen 'nee' mag zeggen.

Op bijeenkomsten geblinddoekt aan een paal worden gebonden en door 'vreemden'  te worden bevoeld is ook zo'n voorbeeld. Soms worden op bijeenkomsten 'slavenmarkten' nagespeeld.

Mindplay
Vaak worden de termen mindplay en mindfuck door elkaar heen gebruikt alsof het om hetzelfde zou gaan. Mindplay betekent spelen met de geest en dat kan op een veilige manier. Bij mindfuck wordt in mijn optiek blijvende schade of verandering van de geest nagestreefd en dat valt buiten mijn scope van BDSM.

Mindplay is lastig uit te leggen. Het beste lukt dat nog aan de hand van voorbeelden. Bangmakerij is een duidelijk voorbeeld. Vaak bespreken Dominanten quasi-grappig wat ze allemaal met hun subje gaan doen. De meest ernstige dingen ver over de limiet. Hij zal het niet doen ...... of misschien toch. Mindplay vereist dat de BDSM partners elkaar heel goed kennen en elkaar volkomen kunnen vertrouwen.

Een andere vorm van mindplay is de sub iets anders laten denken dan er werkelijk is. Sommige spelers doen aan knifeplay, kerven in de huid met een mes. De meeste spelers gaat dat echter te ver. Een vorm van mindplay is dan om het mes te tonen en dan de sub te blinddoeken. Vervolgens ga je met de botte kant van het mes of iets anders van metaal langzaam over de huid en de sub zal denken dat ze met een mes wordt gekerfd.

Tot slot is er de vorm van mindplay waarbij er als het ware steeds opnieuw deurtjes geopend worden in het hoofd van de sub om te kijken wat daar achter zit. Op die manier kun je mindplay ook gebruiken om angsten te overwinnen en grenzen te verleggen.

Alhoewel van BDSM een rustgevende en stress verlagende werking uitgaat is het in mijn optiek verkeerd om BDSM als een therapie te zien. Zo is het spel in elk geval niet bedoeld en therapie zou alleen door gekwalificeerde therapeuten moeten worden uitgevoerd.

De BDSM driehoek safe, sane and consensual

Nog een andere manier om BDSM te omschrijven is met bovengenoemde driehoek. Alhoewel de invulling van deze termen kan verschillen voor personen zijn de meeste BDSM-ers het erover eens dat die driehoek wel de grenzen van het toelaatbare vaststelt. BDSM moet veilig zijn, gezond (niet gevaarlijk/slecht voor de gezondheid) en met wederzijdse toestemming.

Die wederzijdse toestemming impliceert dat het gaat om volwassenen die niet in een afhankelijke verhouding van elkaar staan.

BDSM is een spel, maar geen spelletje

Sommigen praten liever over een sessie en anderen liever over een spel. Maar het is geen spelletje, het is een seriueze aangelegenheid (oh er wordt wel gelachen hoor) en de gevoelens zijn echt en erg intens. Als je een spel ziet en je denkt dat het allemaal nep is en niet echt pijn doet, moet je het zelf maar eens proberen. Ik spreek van een spel, omdat er twee spelers zijn, er regels zijn en een speelveld. Daarmee houdt de vergelijking dan overigens ook meteen op.

Wat is BDSM niet?

Tot slot kijken we ook nog naar wat BDSM niet is:

BDSM is geen verkrachting; ook al worden verkrachtings-scenes wel eens gespeeld (ik spreek liever van verrassings-scenes) Er is altijd sprake van een sub die dat zelf graag wil.

BDSM heeft ook niets te maken met kinderlokkerij en pedofilie. Methodes van figuren als Dutrou hebben de BDSM ook een slechte naam bezorgd. Het gaat om volwassenen, om partners die wederzijds instemmen en die geen afhankelijke positie van elkaar hebben.

BDSM is geen huiselijk geweld. Bij huiselijk geweld slaat een man zijn vrouw uit agressie, omdat hij de baas wil spelen, uit jalouzie of uit machtswellust. Pijn in BDSM is het gevolg van liefde, vertrouwen en wederzijds respect.

Slotconclusie: BDSM is vooral fun, een levensstijl, geweldig en iets zonder welk mijn persoon en mijn leven neit compleet zou zijn.

Terug

StarmasterX | info@starmasterx.com