12.    Tot slot - Interne initiators en correctors

Helaas kan een trainer niet alle initiators en correctors beheersen. Er zijn een aantal interne factoren die het gedrag van een sub zullen beïnvloeden, waarover een trainer geen controle heeft; die desondanks een belangrijke invloed hebben op het gedrag van een sub.

Sommige daarvan hebben te maken met de interne omgeving van een sub en zijn vaak het gevolg van een gemoedsstemming en kunnen dan ook per dag verschillen. Andere zijn onze interne normen en waarden die zo diep in de mens verankerd liggen en daarom nauwelijks voor verandering beïnvloedbaar zijn.

Tot de eerste groep rekenen we: ontspannen na een dag hard werken; pijn, verveling en dergelijke. Ella ligt na een drukke dag vol stress en spanning uit te blazen op de bank en Jan zal haar nauwelijks kunnen motiveren tot een training.
Tot de tweede groep rekenen we: schuld, morele verantwoordelijkheid, plichtsbesef, bedrog. Dit zijn allemaal zaken die tijdens onze opvoeding of als gevolg van belangrijke gebeurtenissen zijn ontstaan. Ze vormen de kern van ons karakter. Bedenk altijd dat het de bedoeling van slaven training is om een sub gewenst gedrag aan te leren en ongewenst gedrag af te leren, maar dat het nooit de bedoeling is om haar persoonlijkheid te veranderen of aan te tasten. Het aantasten van iemands persoonlijkheid betekent dat je blijvende schade aan diens psyche toebrengt en daarmee begeef je, je buiten mijn visie van BDSM.

Epiloog

En daarmee is de cirkel weer rond; mijn visie op BDSM. Binnen de driehoek van: safe, sane en consensual een spel spelen waaraan beide partners plezier beleven. Of dat dit nu in een incidenteel spel is of in een TPE situatie. Het beïnvloeden van gedrag is soms niet eenvoudig. Sterker nog het is soms een tijdrovend en moeizaam proces. Een proces waaraan je continue moet sturen en precies weten waar je naar toe wilt. Aan het einde wacht echter een enorme beloning en voldoening over het behalen van het doel. En dus kun je er ook enorm veel plezier aan beleven. Hopelijk heeft dit artikel daaraan een bijdrage kunnen leveren.

Doe voorzichtig en heel veel plezier gewenst.

Starmaster – november 2008

StarmasterX | info@starmasterx.com